sh-o, Snillin Ehdoton, suvullinen

sh-o, Snillin Ehdoton, suvullinen

ViestiKirjoittaja Alegre » 09 Tammi 2018, 13:42

Snillin Ehdoton
VH14-018-1195
synt. 18.07.2014, Suomi
suomenhevonen, ori
säkä 152cm

koulupainotteinen
helppo A, 100cm
kasvattaja Snilli

i. Saarnituvan Lennokki
ii. Siljan Lento
ie. P.N Lumikki
e. Rajattoman Matami
ei. Milkan Kanervo
ee. Kärmeniemen Tuima

Vanha osoite http://meerin.net/snilli/h/ehdoton.html


Luonne
Snillin Ehdoton, tutummin Eetu, on yhden ihmisen hevonen. Huomiota koko ajan kerjäävä ori on pohjimmiltaan hieman ilkikurinen kaikkia muita kohtaan kuin tätä tiettyä ja yhtä henkilöä. Se tekee ärsyttäviä pikkukepposia, kuten availee karsinansa ovea, karkailee tarhasta tai tekee ihmisen muuten kiireelliseksi. Tämän yhden ihmisen kanssa ori on hyvinkin kiltisti käyttäytyvä lellipoika. Muiden hevosten parissa Eetu käyttäytyy hyvin, mutta toisen uhitellessa se antaa varmasti samalla mitalla takaisin. Taluttaessa Eetulla on tapana iskeä hampaansa kiinni naruun koiran tavoin. Usein asiaan auttaa tomera kieltäminen. Hoitotilanteessa Eetu on hyvä pistää kiinni, koska muuten 100% varmasti ori karkaa karsinasta tai keksii jotain muuta kivaa. Karsinan ovikin aina sidotaan vielä varmuuden vuoksi riimunnarulla. Jalat pysyvät tasan tarkkaan mahdollisimman kauan maassa kiinni ja harjaaja saakin tehdä kovasti töitä niiden nostamisessa. Varustaminenkin on yhtä pelleilyä. Eetu nostelee päätään, kuopii, yrittää tarrata varustajasta kiinni hampaillaan, pullistelee ja tekee ties mitä. Mutta kun tämä yksi ja tietty ihminen ilmestyy paikalle, ori ei näytä minkäänlaisia pahoja tapoja. Sitä nostetaan kaviot helposti ja annetaan varustaa hyvinkin helposti. Siksi tämä yksi henkilö aina ihmetteleekin, miksi muut ihmiset haukkuvat suokkioria niin kamalasti.

Ratsastaessa samanlainen pelleily vain jatkuu ja alkaa jo, kun ratsastaja yrittää selkään nousta. Ensin pullistellaan, ettei vyötä vain kiristettäisi enempää, sitten pyöritään ympyrää niin, että ratsastaja ei varmasti kerkeä kavuta satulaan. Kun ratsastaja sitten on viimein ihmeen kaupalla päässyt selkään, alkaa paikallaan steppailu, ryöstäminen ja pukkilaukka. Kannattaa olla siis todella tarkkana herran kanssa, jos eksyy selkään. Joskus ori kuitenkin saattaa yllättää positiivisesti ja jopa toimia jonkun muun kuin sen lempi-ihmisen kanssa kohtuullisen hyvin. Niistä päivistä kannattaa nauttia. Esteillä Eetu menee ja vauhdilla. Vauhti ei siis todellakaan lopu kesken, kun ori kuumenee huomattavasti. Tarmokkaassa menossa on hyvä puoli, että Eetu ei vieroksu minkäänlaisia esteitä ja jaksaa aina yrittää. Siksi kapasiteettia riittääkin metrin korkuisiin esteisiin. Maastossa Eetu on oma pelleilevä itsensä. Se vaatisi eteensä kymmenen hevosen muurin, jotta malttaisi pysyä rauhallisessa tahdissa edes hetken. Laukkapätkille ori lähtee ensin pukkilaukassa ennen kuin päättää, että ratsastaja on roikkunut selässä tarpeeksi kauan. Sen yhden ja ainoan ihmisen kanssa orilta löytyy kyllä vauhtia ja tarmokkuutta ratsailla, mutta avut menevät helposti läpi ja ylimääräinen temppuili jää suurimmalta osalta pois.
© InnaKilpailut
Kilpaillut porrastettua koulua tasolle 5 saakka. Katso VH-profiili.


Päiväkirja
25.12.2014 Päiväkirjamerkintä, Meeri N.
Olipas Eetu kasvanut siitä, minkälainen se oli vuoden ikäisenä koltiaisena. Eetu oli Innan tilausvarsa tallin omista suomenhevosista, joka muutti Aittohaaraan melkein heti vieroituksen jälkeen. Jokin aika sitten Inna kuitenkin soitti ja kertoi luopuvansa muutamista hevosistaan, ja hän kysyi ottaisinko orin takaisin. Hetken aikaa mietin olisiko minulla käyttöä Eetulle, mutta loppujen lopuksi päätin ottaa rasavillin talliin.

Tänään käytiin sitten ajelemassa Aittohaarassa toivottavassa joulut ja hakemassa Eetu. Matkaa tallille oli reilun tunnin verran, mutta talvikelissä ei siihen aikaan ihan päästy. Inna oli jo pakannut orin tavarat ja itse hevonenkin oli käytävällä valmiina. Vielä se tunnisti kasvattajansa, sillä sain siltä oikein pusun poskelle. Ori matkusti hyvin, vaikka matka hidastui huonohkon sään takia. Kotona se pääsi uuteen karsinaansa, joka ei kuitenkaan ollut sama kuin vuosia sitten. Kyllä me siitä kouluhevonen saadaan, ja huomenna pitääkin käydä tekemässä sen kanssa jonkinlainen lenkki ratsain.

14.06.2015 Kouluvalmennus, valmentajana emmiv
"Oli hyvin aurinkoinen päivä, kun pääsin Snillin hyväpohjaiselle kentälle valmentamaan Meeriä ja hänen tämänpäiväistä ratsuaan, pelleilevän luonteen omaavaa suomenhevosoria Eetua. Hetin kun Meeri oli nousemassa orinsa satulaan, alkoi jo Eetun pelleilyt ja kiukuttelut. Hevonen nimittäin alkoi pyörimään hirveästi jo silloin kun Meeri pisti ratsastussaappaalla varustetun jalkansa Eetun toisen jalustimen "sisään" satulaan nousua varten.

Alkukäyntejä mentäessä Eetu osasi kuitenkin käyttäytyä ihan siedettävästi ja fiksusti, mutta heti kun Meeri patisti sen raviin, alkoikin kunnon show! Eetu nimittäin otti yhtäkkiä laukalle ja alkoi pomppia villisti pitkin kenttää, joka onneksi olikin aidattu kunnolla. Kun hevonen oli jo hieman rauhoittunut ja akkoi hiukan kuunnellakin ratsastajaansa, Meeri alkoi tehdä sen kanssa ympyröitä ja askeleen pidennyksiä sekä lyhennyksiä.

Varsinainen tämän valmennuksen tehtävänähän oli ne askeleen pidennykset ja lyhennykset, mitä Meeri ja Eetu tuossa vähän jo harjoittelivatkin valmennuksen päätehtävää varten. Tehtävässä piti kulkea niin sanotulla kaheksikolla, mutta vain niin että tehtiin tavallaan koko rata leikkaa-kuviota ihan koko kentän laajuudella, suorakulmion muotoisella alueella siis. Kentän lyhyillä sivuilla piti aina lyhentää askelta ja "lävistäjillä" sitten pidentää."

11.08.2015 Kouluvalmennus, valmentajana _larza
"Komea, rautias suomenhevosori Eetu ja omistajansa Meeri tulivat tänään kouluvalmennukseen. Eetulla näytti olevan energiaa kuin pienessä kylässä eikä varustaminen sujunut ilman temppuilua, satulaan noususta puhumattakaan. Keskustelimme Meerin kanssa kehitystä kaipaavista kohdista, ja päätimme että alkaisimme hiomaan maltillisia laukanvaihtoja käynnin kautta.

Pyysin ratsukkoa tekemään alkuverryttelyssä mahdollisimman paljon isoja voltteja ja taivuttelemaan kunnolla. Hain kentän laidalta oranssit kartiot, joilla muodostin pujotteluradan taivutusharjoitetta varten. Eetu alkoi olla jo varsin yhteistyöhaluinen ja taipui hyvin. Tein tötsistä neliö keskelle kenttää, jolloin ideana oli ratsastaa tötsien välistä pääty-ympyröitä kahdeksikkona vaihtaen laukan käynnin kautta tötsien keskellä. Ensimmäiset laukkaympyrät olivat lähinnä pukkilaukkaa, ennen kuin Eetu malttoi rauhoittua ja keskittyä työhönsä. Loppua kohden laukanvaihdot onnistui kerta kerralta paremmin, joten päätimme lopettaa hyvään tulokseen ja ratsukko teki itsenäisesti loppuverryttelyt ja -käynnit."

[b]13.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Lola[/b]
"Eetu ja Meeri olivat jo valmiina Snillin kentällä kävelemässä rentoja alkukäyntejä kun sinne saavuin. Tervehdin ratsastajaa ja kerroin valmennuksen aiheen, joka oli pohkeenväistöt.
Verryteltyään ratsukko sai aloittaa väistöt, ensin käynnissä. Eetu reippaana kuunteli ratsastajansa apuja mahdollisimman tarkasti ja totteli niitä nöyrästi. Väistö sujuikin oikein mallikkaasti oikeaan suuntaan, vasemmalle se näytti olevan hieman hankalampaa. Kehotinkin Meeriä työstämään oria vasempaan suuntaan nyt hetken aikaa, taivutella ja muuta, jotta se notkistuisi ja kokeilla sitten uudestaan.
Eetu oli selvästikin ollut hieman jäykkä, sillä Meerin taivuteltua sitä perusteellisesti sujui väistöt heti paljon paremmin vasempaankin suuntaan. Ravissa ei ollut missään vaiheessa mitään ongelmaa. Loppuverryttelyissä hevonen oli hieman väsynyt ja hikinen, huomasi kyllä sen tehneen töitä ihan kunnolla!"

20.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Riesa
"Pääsin tänään valmentamaan Meeriä ja Snillin Ehdotonta eli tuttavaisemmin Eetua kouluratsastuksessa. Eetu pyöri todella paljon kun Meeri yritti nousta sen satulaan, joten jouduin mennä avuksi selkäännousussa ja satulavyön kiristyksessä. Eetulla näytti olevan tänään erittäin kova hösläyspäivä.
Alkulämmittelyissä Meeri teki paljon ympyröitä, pysähdyksiä ja siirtymiä Eetun kanssa. Näin Eetu alkoi taipumaan ja kuuntelemaan selvästi Meeriä paremmin, vaikka ei se vieläkään aivan täysin keskittynyt olennaiseen. Ori kuitenkin rentoutui jo tässä vaiheessa ihan mukavasti näiden kontrolliharjoitusten ja ympyröiden teon ansiosta.
Pian ratsukko saikin jo aloittaa valmennuksen tehtävän, jossa testattiin hieman Eetun askeleen pidennyksien ja lyhennyksien taitoja. Melkoisen hyvät ne olivatkin, pakko sanoa! Tehtävä oli siis sellainen, että lyhyillä sivuilla mentiin mahdollisimman lyhyttä ja hidasta ravia, ja pitkillä sivuilla taas mahdollisimman pitkää ja nopeaa ravia. Plussaa toi myös se, että pitkillä sivuilla Eetu ravasi välillä hienosti myöskin lisättyä ravia. Lopussa Eetu siis keskittyi selvästi paljon paremmin valmennuksen tehtäviin ja harjoituksiin kuin alussa."
Alegre
Ylläpitäjä
 
Viestit: 367
Liittynyt: 19 Marras 2017, 14:38

Paluu Koulupainotteiset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa